Kako to da Disney World zna uništiti komarce, a Osijek ne zna?

Američki Walt Disney World Resort ogroman je kompleks koji obuhvaća područje od šezdeset kvadratnih kilometara i ima 75 000 tisuća zaposlenih. (Osijek zbog iseljavanja danas i nema više stanovnika od te brojke). Godišnje ga posjeti oko dvadeset milijuna gostiju. Nalazi se na Floridi, koja je sva močvarna, puna voda stajačica i zato je opasnost od najezde komaraca izuzetno visoka. No, posjetitelji Disney Worlda uživaju u njemu bez bolnih uboda, bez neugodnih uspomena i ne šire možda i najrazorniju vrstu negativne reklame, onu od usta do usta, da se zbog najezde komaraca ne isplati posjetiti to izuzetno mjesto.

Za sličan problem u Hrvatskoj zanimljivo je da Disney World ne primjenjuje neku posebnu metodu ili da ima tajnu koja se skriva od ostatka svijeta i koja se ne bi mogla lako primijeniti u Osijeku i Baranji. Ne. Sve metode su poznate, od praćenja populacije komaraca, zaprašivanja žarišta, njegovanja staništa životinja koje su komarcima prirodni neprijatelji, postavljanja zamki itd. Međutim, to se radi sustavno, odgovorno i precizno. Neprestano, svakodnevno, dvadeset i četiri sata dnevno prikupljaju se podaci o tome što se događa na terenu i na svaku promjenu u populaciji komaraca djeluje se odmah, bez odlaganja.

Također se razmišlja o virusima, jer glas da se iz Disneyja počela širiti zaraza bio bi koban. Na običnim domaćim kokošima, koje razvijaju antitijela i nisu zarazne, prati se Virus Zapadnog Nila. U slučaju da se pojave zaraženi komarci, ekspresno se djeluje na eliminaciji moguće epidemije. To je odgovorno ponašanje.

Osijek je primjer neodgovornog ponašanja. U kasno proljeće i ljeto baca se novac, a zbog nekvalitetno obavljenog posla, problem se sljedeće godine vraća u još intenzivnijem, težem i opasnijem obliku. Znamo da država nikada ne može biti učinkovita kao privatni sektor, no bilo bi korektno vidjeti volju, želju i napor, barem malo pameti i zainteresiranosti. Ali ništa. Sve se poslovično događa kampanjski i djeluje se u prostoru s ljudima, po ulicama, što je u Disney Worldu nezamislivo i tamo posjetitelji nemaju pojma da se uopće nešto događa dok se zaprašuje po rubovima i određenim točkama.

Valjda više nikome ne treba objašnjavati kako je privatna inicijativa neusporedivo racionalnija i zainteresiranija za ljude i njihov dobar osjećaj, da će učiniti nemjerljivo više od svake vlasti kako bi  dobili vrhunsku uslugu i robu, jer oni jednostavno moraju dobrovoljno posegnuti u svoje novčanike.

Osijek, naravno, nije privatna kompanija i zato mora imati razrađenu javnu politiku koja ima glavu i rep i prilagođava se iz godine u godine promjenama na terenu. Promašit će cijelu metu onaj tko bude rekao da u Osijeku zaprašivanje vrši privatna kompanija. Ona radi što se od nje naručuje: za netransparentnu količinu poreznog novca dimi po gradu da se vidi kako politika nešto radi. U crony sustavu punom korupcije ovakvi transferi u privatni sektor su gori nego da Osijek pri komunalnom poduzeću osnuje neki ured s opremom za taj posao.

Ne zaboravimo da država i lokalna uprava posežu duboko u džepove Osječana, da ih oporezuje nemoralno visokom stopom prireza. Budući da rješenje za komarce postoji, ovakav masakr nad stanovnicima urbanog područja stvarno bi se mogao nazvati kriminalom koji dolazi iz političke sfere. Za obične pučane postoji kazneno djelo nečinjenja i propusta. Za ljude u lokalnoj upravi, znamo, to ne vrijedi. Ako im se ne da, onda i neće rješavati najosnovnije probleme građana. Ili kako to vole uvredljivo i paternalistički reći, neće brinuti o građanima.

Evo i nekog šepavog zaključka: da Walt Disney World Resortom na Floridi upravlja politička garnitura iz Osijeka, sve bi propalo. Zbog njih i Osijek propada. Nemojte više glasati za te ljude. Uništavaju vas.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s