Kako država štiti

Evo kako na papagajsko novinarsko pitanje prošle godine odgovara Neven Antičević, vlasnik Algoritma, jedne od naših najvećih i najboljih izdavačkih kuća:

N: Kakvu bi, dakle, država kulturnu politiku trebala voditi?

N.A.: Već sam i prije govorio da država ne bi trebala financirati nakladnike, da je to krivo, da taj sustav subvencija, stimulacija, otkupa… da je on inherentno pogrešan. Nama to ne treba, nama trebaju uvjeti da možemo knjigu prodavati i proizvoditi, nama treba bogato stanovništvo, nema ne treba pomoć od države i mrvice koje će nam ona davati sa svog stola od poreza koje su u konačnici uzeli od nas.

Izdavačka branša je u komi, broj izdanja se prepolovio, knjižara je sve manje, a i sve su manje i sve praznije.

knjige

Shema po kojem je država kumovala ovom problemu i zapriječila razvijanje tržišta knjiga stara je stvar. Najprije lijevi hrvatski intelektualci grakću kako je hrvatsko tržište glupo i da su hrvatski građani glupani koji će kupovati samo bezvrijedne knjige i traže od države da nešto poduzme kako bi se opametilo građane i tržište. Država uskače subvencijama i počinje određivati što će se izdavati i po kojoj cijeni – izdavači se automatski okreću najboljem kupcu i onome što on traži. No kad država počinje zatvarati slavinu štiteći svoju guzicu, izdavači ostaju na vjetrometini, odbačeni i uništeni, jer ih devedeset posto nije orijentirano na ono nešto malo zdravog tržišta knjiga, ne znaju što se na njemu događa, ne znaju što bi moglo trebati, jer se jednostavno nisu razvili u tom smjeru.

Ne treba govoriti koga lijeva intelektualna elita i njihova birokracija okrivljuju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s