Ministar Lalovac ogorčen: „Mi krećemo! Evo kako ćemo zaštititi naše građane.”

lalovac

Ministar Lalovac izjavio je jučer kako će vlada zaštititi građane ove zemlje. Priznao je da je put trnovit i da će biti mnogo otpora no, da nas čeka privatizacija javnih poduzeća koja su uhljebnička mašinerija koju je nemoguće držati pod nadzorom, koja na koncu svoju neefikasnost prelijeva na teret poreznih obveznika, prepustit će se tržištu da generira zdrava radna mjesta, što će povući ljude iz javne uprave prema bolje plaćenim i produktivnijim radnim mjestima na tržištu, krenut će se u deregulaciju i polako ukinuti sve zakone koji su nepotrebni, koji se preklapaju, koji su proturječni i po kojima je danas moguće da dva suda donose suprotne presude za istu stvar.Prekinut će se svaka veza politike s pravosuđem. Od nezavisnog pravosuđa, tko može bolje zaštiti naše građane, zaključio je ministar Lalovac.

“Nažalost, mi smo s pravosuđem nigdje. Pogledajte recentni slučaj našeg ministra pravosuđa, gospodina Miljenića, koji pokazuje što se ne smije događati i što sam ja snažno osudio. Ne možemo govoriti o zaštiti građana dok su takve stvari moguće. Ispada da mi građane istovremeno štitimo i zakidamo. S tom praksom treba odmah prestati, što sam otvoreno rekao na sjednici Vlade.

Mi se moramo okrenuti tržišnoj ekonomiji i slobodarskoj političkoj zajednici. I ja sada vidim da se svaka socijalna politika u smislu brige za građane ne može prepustiti vladi, vlada to jednostavno ne može sama. U tom sustavu siromašni, ako im i vlada daje neki novac ostalih građana, i dalje ostaju siromašni. A vidimo da nas je ovakvo ponašanje dovelo u situaciju da imamo sve više siromašnih, nezaposlenih i da trendovi općenito nisu dobri. Iskorištavati nesreću tih ljudi za širenje svakojakih prava na one kojima ona nisu nužna – time direktno štetimo svim ljudima ove zajednice.

Rješenje nisu novi propisi, rješenje je manje propisa i da građani konačno mogu uhvatiti malo zraka, da lako pronalaze posao, da dobro zarađuju, da sami na slobodnom tržištu, kao razumni i savjesni ljudi, rješavaju svoje probleme. Vlast je jednostavno previše toga uzela sebi za posao”, rekao je ministar Lalovac.

“I moramo razmisliti o tome da se politički sustav definira i postavi na drukčijim temeljima, da bude baziran na stvarnom i efikasnom sustavu kočnica i ravnoteža. Ovako imamo slučaj da svaka žvrljotina s ceste postaje zakon. To više nitko i nema volje čitati, a to nam ulazi u pravni sustav. I to onda više nije koristan software nego maliciozni virus.

I treba razmisliti o tome da građani fiskaliziraju državu – oni na to imaju pravo. Mi smo sada u situaciji da jako dobro i efikasno ubiremo porez, ali da ga jako lako, loše i neefikasno trošimo, a građani o tome nemaju pravu sliku. To moramo promijeniti.”

Ministar se osvrnuo i na bankarski sustav: “Sve naše analize pokazuju da je problem banaka zapravo generiran od strane državne politike i političkog sustava, da su uzroci u prevelikoj angažiranosti vlasti, suludo visokom poreznom opterećenju, izostanku svake reforme, odsutnosti vladavine prava i da su visoke kamatne stope samo posljedica takvog neslobodnog i šepavog tržišta, izostanka zdrave konkurencije, prevelike i neefikasne države, prevelike regulacije i lošeg zakonodavstva koje je, da se tako izrazim, pušteno s lanca.

Dakle, da polako zaključim”, nastavio je ministar, “s jedne strane ćemo težiti tome da ubiremo manje, što će nam ovaj zaokret i omogućiti, ali i da se troši samo na ono što je nužno. Država se jednostavno mora prestati pretvarati da može biti generator gospodarskog rasta – sve nam govori da ona stvara gubitke. Pa zar nema i previše primjera.

Te mjere će na kraju pomoći da se ide u jedno obimno rasterećenje građana i poduzeća, prepuštanju tržištu da ono odlučuje o cijenama i količinama, što to će dugoročno stvoriti zdravu i stabilnu privredu u kojoj će, napokon, i bankarske kamate biti manje.

Zapravo, to je jedini način na koji možemo pomoći našim građanima”, zaključio je ministar.

2 misli o “Ministar Lalovac ogorčen: „Mi krećemo! Evo kako ćemo zaštititi naše građane.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s